loader

‘’Νιώθοντας την ανάγκη να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μου μαζί σας…….’’


<<Το μυστικό της Νίκης» Ένα βίντεο με τη μορφή κινουμένων σχεδίων που φιλοδοξούσε να ενημερώσει τα παιδιά για την σεξουαλική παρενόχληση.

https://www.youtube.com/watch?v=gyzEcIgogFg
Θα διανεμηθούν 70.000 αντίτυπα σε κεντρικούς δήμους προκειμένου να μοιραστούν.

Θεώρησα πολύ καλό και πρωτότυπο τον τρόπο προσέγγισης ενός τόσο ευαίσθητου θέματος, έτσι λοιπόν, σαν παιδαγωγός αλλά και σαν μητέρα ανυπομονούσα να παρακολουθήσω το εν λόγω βίντεο και στην συνέχεια να το « δουλέψω» τόσο με τα παιδιά της τάξης μου, όσο και με την δική μου κόρη.
Πραγματικά το παρακολούθησα .
Πολλά τα ερωτήματα που θα ήθελα πραγματικά να μου απαντήσουν οι « δημιουργοί» του:

– Μόνο ο «κανόνας του εσώρουχου» προστατεύει τα παιδιά;
Δεν υπάρχουν άλλα αγγίγματα που δεν επιτρέπονται;

Μα και ένα απλό χάδι στο μάγουλο ή στην μυτούλα όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, ένα κάθισμα σε μια αγκαλιά δεν μπορεί να εκπέμπει χυδαιότητα;
Το μήνυμα προς τα παιδιά πως οποιαδήποτε κίνηση τα κάνει να νιώθουν άβολα δεν την επιτρέπουν γιατί δεν αναφέρθηκε πουθενά;
– η σκιά συρρικνώθηκε και χάθηκε. Γιατί δεν τιμωρήθηκε;
Πως θα νιώσει ένα παιδί ασφάλεια ότι δεν θα εμφανιστεί ξανά;
Και το πιο τραγικό όλων!!!!!!!!!!!
-Αλήθεια οι γονείς που ήταν;
Κραυγαλέα και αδιανόητη παράλειψη!
Περίμενα έστω, να δω τους γονείς να επιστρέφουν από την δουλειά και να λάβουν μέρος στην εξέλιξη της ιστορίας……..
Και ορφανό να ήταν το κοριτσάκι της ιστορίας θα υπήρχε έστω και ένας κηδεμόνας…
Αντί αυτού το κοριτσάκι μοιράστηκε το μυστικό του με μια «από μηχανής» νεραϊδούλα!!!!!!! Ένα παραμυθικό και φανταστικό στοιχείο παραμυθιού!Τα περισσότερα αν όχι όλα τα παιδιά του νηπιαγωγείου γνωρίζουν ότι οι νεράιδες δεν υπάρχουν στα αλήθεια.
Αν είναι δυνατόν!!
Τελειώνοντας το βιντεάκι ένιωσα οργή για την ανευθυνότητα με την οποία κάποιοι αρμόδιοι προσεγγίζουν ένα τόσο ευαίσθητο θέμα!!!
Πόσοι παιδοψυχολόγοι συνεργάστηκαν άραγε για την εκπόνηση αυτού του «αριστουργήματος»;

…εχουν συννειδητοποιήσει άραγε την ευθύνη που τους βαραίνει;

Φιλικά,
Όλγα Μπενουκα
Διεύθυνση
του κέντρου προσχολικής αγωγής «ΑΥΛΑΙΑ»

σας επισυνάπτω και την άποψή της παιδοψυχόλόγου μας
κ.Ευδοκίας Κατσούρου παιδοψυχολόγου με εξειδίκευση Συναισθηματική αγωγή –Διαχείρηση συναισθήματος

“Καλησπέρα Αντιγόνη,


Γενικά είμαι ιδιαίτερα αυστηρή με τις λέξεις και τον τρόπο που ερμηνεύουμε τον κόσμο στα παιδιά. Το φιλμάκι αυτό πιστεύω ότι είναι ακατάλληλο, παρακάτω αναφέρω κάποιες από τις ενστάσεις μου:
-Είναι μεγάλο σε διάρκεια και περιέχει ερεθίσματα ετερόκλητα και διασπαστικά όπως τα μουσικά όργανα και τα τραγουδάκια, τα οποία δεν βοηθούν τα παιδιά να συγκεντρωθούν στην ουσία.
-Η παντελής έλλειψη γονέων, ακόμη και τη στιγμή που η μικρή μοιράζεται το μυστικό της αυτό συμβαίνει με τη βοήθεια μίας νεράιδας!” Πού είναι οι γονείς της”;αυτό θα ρωτήσουν τα παιδιά, “γιατί την άφησαν μόνη της”; μπορεί να φαντάζονται ότι αυτό συμβαίνει στα παιδιά που μένουν μόνα τους, ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ότι η κακοποίηση συμβαίνει κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των γονέων.
– Η φυσική διαδικασία του ύπνου εμφανίζεται ως μηχανισμός διαχείρισης της κατάστασης- ο ύπνος ωστόσο αποτελεί παθητική στάση σε ένα τέτοιο θέμα- το “θάβει”, άρα είναι αναποτελεσματική άμυνα, δεν είναι καν άμυνα!
-Ενώ περιγράφεται ως μη σωστή η πράξη αυτή δεν διαφαίνεται πουθενά η πρόθεση να τιμωρηθεί ο δράστης!
-Η κακοποίηση δεν συμβαίνει πάντα με τον ανάλαφρο και γλυκό τρόπο που παρουσιάζει το βίντεο. Επίσης δεν αφορά μόνο το “βρακάκι”. Και δεν είναι μόνο σεξουαλικής φύσεως π.χ. το ξύλο.
-Η φιγούρα παρουσιάζει έναν ενήλικα άνδρα και ένα κοριτσάκι. Είναι γνωστό ότι και οι γυναίκες κακοποιούν και τα αγόρια κακοποιούνται: πώς θα πειστεί ένα αγόρι που θα το δει ότι το αφορά και εκείνο, όταν η ηρωίδα του φιλμ είναι κορίτσι;
Το βρίσκω προχειροδουλειά και θεωρώ ότι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται άλλα μέσα και τεχνικές με στόχο να ενθαρρύνουν την επαφή των παιδιών με το σώμα τους, τη σεξουαλικότητά τους, το σεβασμό των ορίων τους(γενικά) και τη συμβουλευτική γονέων πάνω στα ίδια θέματα. “
Ευδοκία Κατσούρου
Παιδοψυχολόγος με εξιδίκευση τη συναισθηματική αγώγή- συνεργάτρια της ‘’ Αυλαίας»

X